Nieuwsarchief 2018
7 November 2018
Nu verkrijgbaar, het unieke boek over de plateelbakkerij en pijpenfabrieken “Zenith” anno 1749. v/h P.J. van der Want Azn.
Naast tien pagina’s inleiding wordt aan de hand van minimaal 50 full colour foto’s van topstukken op de rechterpagina steeds op de linkerpagina een toelichting gegeven. Vijftig gevarieerde topics leggen aldus een boeiend tijdsbeeld vast en geven helder inzicht. Zij nemen de lezer mee op een ontdekkingstocht door ruim twee eeuwen heen, van de historisch gekaste kleipijp tot het buitengewoon veelzijdige sier- en gebruiksaardewerk. Veel getoonde materialen komen voor het eerst in het openbaar. In het najaar van 2018 verschijnt een Engelstalige versie van de pocket. Immers de pijpen, het sier en gebruiksaardewerk werd ook veel geexporteerd.
In het voorjaar verschijnt een glossy op A4 formaat van 400 pagina’s voor de prijs van 80 euro. De financiering van de trilogie kwam eind 2017 tot stand door een garantiestelling door de gebroeders Aart en Rik van der Want. De financiering en niet te vergeten het engagement van uitgever dr. Nico Guns maken de trilogie mogelijk.
24 Mei 2018
Het betreft een bijzonder legaat van een particuliere verzamelaar uit het Brabantse Geldrop, bijeengebracht over meer dan veertig jaar. Zijn specifieke interesse gold metalen rookgerei. Naast ijzeren en bronzen pijpen wist de overleden verzamelaar meer dan 150 zilveren exemplaren te vinden. Het gaat om zeldzame en kostbare stukken die een unieke aanvulling vormen op de collectie van het Amsterdam Pipe Museum.
Verzamelaar Felix van Tienhoven werd voor zijn werk bij Nederlands grootste elektronicabedrijf overal uitgezonden. Zo woonde hij in Brazilië en Japan. Samen met zijn vrouw maakte hij bijzondere reizen, bij voorkeur naar exotische landen als Soedan, Tibet, de Filippijnen. Overal kocht hij het lokale rookgerei, tabakspijpen maar ook waterpijpen. Conservator Don Duco van het Amsterdam Pipe Museum: ”De interesse van Van Tienhoven ging speciaal uit naar ongewone materialen met een voorkeur voor metaal. Vooral in Azië is daarin een rijke cultuur, waarbij de tabakspijp als persoonlijk bezit een hoge status en navenante waarde had. Het belang van de verzameling zit hem daarin dat Van Tienhoven keurig heeft bijgehouden waar hij de pijpen kocht. Zo is de herkomst goed gedocumenteerd.”
Het legaat was voor het museum een complete verrassing. Duco: “Ik sprak met Felix wel eens over de bestemming van zijn collectie. Indertijd overwoog hij veel objecten aan musea te vermaken in landen waar de pijpen vandaan kwamen. Ik beschouw het als een grote eer dat hij uiteindelijk besloten heeft deze unieke collectie bijeen te houden met ons museum als eindstation.” Nu wordt de complete verzameling van ruim 400 stuks toegevoegd aan het Amsterdam Pipe Museum. Dit Amsterdamse museum aan de Prinsengracht is uniek door de focus op de rookcultuur en wordt alom beschouwd als de meest bijzondere pijpencollectie ter wereld.
Een mooi voorbeeld van een ’tribal pipe’ is de afgebeelde pijp uit Tibet, waarvan de steel gemaakt is van een jakhoorn. Deze is van een zilveren montage voorzien en tenslotte opgesmukt met kleurige halfedelstenen. Meerdere van deze zeldzame pijpen heeft Van Tienhoven ter plekke gekocht. Hij reisde door deze landen in de jaren ’70 toen er nog geen toerist kwam en authentieke voorwerpen nog voorhanden waren.
Van 4 juni tot 25 augustus 2018 wordt een overzicht van het legaat Van Tienhoven in het Amsterdam Pipe Museum tentoon gesteld.
Voor het eerst wordt iets van deze particuliere verzameling in het openbaar getoond.
Het museum is open ma. t/m zat. 12 -18 uur.
Adres: Prinsengracht 488 in Amsterdam. Zie ook www.pipemuseum.nl Gratis met Museumkaart!
___________________________________________________
Voor meer informatie kunt u contact opnemen :
Benedict Goes, telefoon 06-222.59.636 of email info@pipemuseum.nl
Maar liefst 36 pagina's deze keer, nummer 156 in de 40-e jaargang, een feestje dus dit jaar !
Diverse artikelen die terugblikken op bijzondere momenten, en nieuwe verhalen over Zenith, een bijzondere bodemvondst uit Friesland, de mobilisatie en een pijp met de afbeelding van Generaal 'Boulanger' van van der Want.
Ook uitgebreid aandacht voor de jaarlijkse PKN dag die dit jaar op 13 October zal plaatsvinden, en omdat het een feestje wordt dit keer samen met de 'Academie' die van 9 tot en met 12 October ook in Gouda plaatsvindt. Een kleine week die vollop in het teken van onze geweldige hobby zal staan !
Aan het programma van de pijpendag wordt nog volop gewerkt maar zal ook deze keer weer bestaan uit lezingen, ruilbeurs, veiling en verantwoording door het bestuur. Meer informatie volgt snel maar noteer alvast in uw agenda !
23 April 2018
In Henegouwen waren in de 19e en het begin van de 20e eeuw in verschillende plaatsen pijpenfabrieken. Een aantal grotere fabrieken waren in het tegenwoordige Mons (Bergen) gelegen, waar nu ook Nimy en Maisières deel van uitmaken. Van vier van deze fabrieken zijn in het Keramisch museum Musée de Nimy pijpen en productiematerialen tentoongesteld. Dit zijn: Scouflaire, Nihoul, Croquet en VanGrundenberghe. Naast pijpen uit Andenne en Chokier zijn er ook ondermeer Gambier pijpen en Hollandse (Goedewaagen) pijpen te zien. Van de andere pijpenmakers die in en rond Mons gewerkt hebben, zoals Petit, zijn geen pijpen in de vitrines aanwezig.
Een bezoek aan het kleine maar zeer interessante keramiekmuseum ‘Musée de Nimy’ met zijn uitgebreide en interessante collectie pijpen en keramiek uit de streek tussen St-Omer en Andenne is dan ook voor liefhebbers van bijzondere pijpen en keramiek zeker de moeite waard. Een combinatie met een bezoekje aan de mooie historische stad Mons (Bergen) maakt dit tripje extra leuk.
Het museum is op zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 18.00 uur open (April-Oktober). Adres: Rue Edouard Mouzin 3, Nimy.
In het PKN jaarboek 2018 zal over genoemde pijpenfabrieken een artikel verschijnen.
Ruud Stam
1 April 2018
De nieuwe PKN kwartaaluitgave (nr 155) is inmiddels verschenen.
Hierin onder meer een aantal bijzondere vondstbeschrijvingen : een vrij grote pijpenvondst uit Waverveen van ca 100 kleipijpen, een drietal verschillende, volledig versierde 17e eeuwse pijpen die allemaal in 1 mal gemaakt zijn, een artikel over waterpijpen als jeneverfles en diverse aankondigingen, waaronder die voor de ruil-en determinatiedag in Woerden op 21 April.
Ook is de datum voor de PKN dag bekend gemaakt !
Aan het begin van de 17de eeuw verdwenen de ooit zo fameuze bierbrouwers uit het Delftse binnenstad. De zo vrijgekomen ruimte en personele capaciteit werden al snel ingezet voor het kopiëren van porselein: het ‘Delfts blauw aardewerk’. Dit was ook de periode dat tabak in Nederlandse steden op steeds grotere schaal werd genuttigd. Delft bleef daar zeker niet bij achter. Namen van vele tabakshandelaren zijn in de archieven teruggevonden. Maar naast tabakshandelaren waren er ook vanaf het jaar 1625 tabakspijpenmakers in Delft werkzaam. Tabakspijpen zijn tot het begin van de 19de eeuw in Delft geproduceerd.
In deze publicatie wordt voor het eerst een allesomvattend overzicht gegeven van de tabakshandelaren en de tabakspijpenmakers die in de 17de en 18de eeuw in Delft werkzaam zijn geweest. Een nieuwe publicatie van Jan van Oostveen, over de tabaks- en pijpenindustrie in Delft in de periode 1600-1813. Via onderstaande link te bestellen
Op 21 April 2018 vindt in het Stadsmuseum Dordrecht de Ruil-en Determinatie dag plaats. De ideale gelegenheid om uw gevonden, gekregen, ge-erfde kleipijpen of andere tabacologische voorwerpen kosteloos te laten determineren, te ruilen, verkopen en met andere geinteresseerden kennis te maken.
30 Januari 2018
Het Amsterdam Pipe Museum leeft, voortdurend wordt de collectie uitgebreid en zijn er bijzondere nieuwe aanwinsten te bewonderen. Een selectie van de meest recente nieuwe aanwinsten wordt van 1 februari t/m 6 mei tentoongesteld
Een museum is niet zo statisch als mensen wel denken. Dat geldt ook voor het Amsterdam Pipe Museum aan de Prinsengracht. Elk jaar vindt de conservator objecten die een welkome aanvulling zijn op de reeds bestaande collectie. Van 1 februari tot 6 mei wordt een selectie van de aanwinsten van het afgelopen jaar tentoongesteld. U bent van harte welkom een kijkje te komen nemen.
Museumaanwinsten zijn nooit te voorspellen, maar vanzelfsprekend afhankelijk van wat er op de markt komt. Contact met gespecialiseerde handelaren is nuttig, want die kunnen gericht spullen aanbieden. Zo heeft het museum bij een Amerikaanse galerie gespecialiseerd in objecten van de Native Americans twee zeldzame Indianenpijpen gekocht. In de VS betalen verzamelaars hiervoor megabedragen en het is zelfs een gunst ze te mogen kopen.
Tussen de aanwinsten van 2017 zien we verder tabakspijpen als kleine kunstwerkjes, gesneden uit meerschuim, een materiaal dat tot 1900 heel populair was voor pijpen. Volks-kunstiger zijn pijpen door rokers gesneden uit verschillende soorten hout, liefst zo hard mogelijk. Met name in landelijke gebieden in Midden-Europa komen we die tegen. Zij zijn enerzijds aandoenlijk primitief, anderzijds ook verbazingwekkend creatief.
Bijzondere vermelding verdient een Chinese pijp, hierbij afgebeeld. Chinese pijpen kernmerken zich door een extreem kleine pijpenkop, diameter van een potlood. Doorgaans is zo’n pijp recht, met een bamboe steel waaraan een metalen kop en mondstuk. De afgebeelde pijp is figuraal en heeft de vorm van een kraanvogel, met de vogelsnavel als mondstuk. De rook gaat door de lange hals en komt voort uit het lichaam. Bovenop de rug van de vogel zit een buisje als de feitelijke pijpenkop.
Het is puur toeval dat de conservator deze pijp tegenkwam. Al slenterend op een antiekbeurs viel zijn oog op de aparte vogel die werd aangeboden door een Parijse handelaar die dacht dat het een beeldje was.
Afbeelding van de bijzondere Chinese pijp in de vorm van een kraanvogel. Bovenop de rug van de vogel zit een buisje als de feitelijke pijpenkop.
Bij nadere inspectie in het museum bleek hoe bijzonder deze pijp is. Het museum heeft een enorme bibliotheek met ruim 4.000 boeken over pijpen en tabak, maar nergens wordt een dergelijke voorwerp afgebeeld. Dat het om een uitzonderlijk zeldzaam stuk gaat is dan wel duidelijk.
Wilt u de Chinese kraanvogel in het echt zien, samen met dertig andere aanwisten van het museum, bezoek dan de tentoonstelling "Aanwinsten 2017" in het Amsterdam Pipe Museum van 1 februari tot en met 6 mei 2018. Het museum is open ma. t/m zat. 12 -18 uur.
Adres: Prinsengracht 488. Zie ook www.pipemuseum.nl
22 Januari 2018
Tegelijk met het jaarboek 2017 is de nieuwe PKN kwartaaluitgave verschenen en naar alle leden gestuurd. De Januari uitgave besteed aandacht aan een opvallend pijpje uit onrustige tijden, met militaire afbeeldingen, een 'Oranjehuis transfer' op doorrokers die hergebruikt is, een tweetal heel bijzondere reuzen- of presentatie pijpen, een persvorm en pijpen ter gelegenheid van de pacificatie van Gent, een houten tabakspijp in de vorm van een eikel en verslagen van AIP/SCPR conferentie en de PKN dag 2017.
22 Januari 2018
Op zondag 18 februari a.s. geeft Louis Bracco Gartner een lezing in het Dordts Patriciërshuis “Museum aan de Maas”, Wolwevershaven 9, 3311 AV Dordrecht. Aanvang 12.00 uur
De lezing is een onderdeel van de lopende tentoonstelling in het museum getiteld: “De Kunst van het Genieten”. De lezing verteld het unieke verhaal over de belangrijke rol die het snuiven van tabak als eerste genotsmiddel binnen Europa had. Verder alles over Napoleon Bonaparte met zijn liefde voor het snuiven en de grote rol van de Nederlandse snuiftabak binnen West-Europa.
Toegangsprijs bedraagt voor museumkaarthouders € 5,-- en voor de andere bezoekers € 10,-- incl. koffie/thee bij aankomst.(alleen contante betaling!)
Na de lezing zal Louis Bracco Gartner een rondleiding geven van de tentoonstelling en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.
In verband met het aantal beschikbare plaatsen dient u zich vooraf aan te melden via email: tabaksmuseum@ziggo.nl
Louis is eigenaar van het Tabakshistorisch Museum te Delft en voorzitter van de Stichting Nederlandse Tabakshistorie (SNT)
9 Januari 2018
De Website 'groenehartvertellingen' van ons lid Freek Mayenburg heeft een fraaie gedaantewisseling ondergaan.
De site bestaat nu uit twee webadressen, www.spijkertegels.nl en www.groenehartfotografie.nl. De eerste geheel gewijd aan antieke tegels en een gedeelte voor verkoop van o.a. tegels en kleipijpen.
Naast leuke en gevarieerde verhalen, met prachtige fotos over de flora en fauna in het Groene Hart wordt ook de geschiedenis van de kleipijpen mooi belicht. Freek heeft ook een wisselend aanbod kleipijpen en bodemvondsten te koop.
26 November 2017
In de winkel ligt een nieuwe aflevering (HLIG nr 24) van ‘Het leven in Gouda’! In de inleiding maakt Bianca van den Berg duidelijk waarom juist in een serie over het leven na 1850 aandacht besteed moet worden aan de archeologie van Gouda. In dit nummer ook aandacht voor de Goudse kleipijpen industrie, middels een fraai artikel van Bas Konijnendijk over de Goudsche kleipijpen vanaf 1850.
‘Het leven in Gouda’ is een reeks van 26 themanummers over het leven in Gouda vanaf het midden van de 19e eeuw. Het is opgezet door Uitgeverij Optima te Vianen in samenwerking met de Historische Vereniging Die Goude en het Historische Platform Gouda.
De publicaties zijn voor € 5,95 per aflevering te koop in de boek- en tijdschriftenhandel