PKN Kwartaalblad, nr 175  (januari 2025)

 

4 keer per jaar verzorgd de PKN een gedrukte publicatie gericht op historische tabakspijpen en gerelateerde zaken. Drie van deze publicaties verschijnen als kwartaalblad, de vierde wordt als Full colour Jaarboek uitgevoerd.

 

Donateurs krijgen deze publicaties automatisch thuisgestuurd. Hieronder een impressie van het nieuwste kwartaalblad.

Voor € 35.- per jaar bent u lid van de PKN * :

• U ontvangt dan jaarlijks 3 nummers van het PKN blad.

• U ontvangt jaarlijks een nummer van het PKN jaarboek met circa 150 pagina’s

• U bent welkom op de jaarlijkse PKN dag, alsmede de ruil- en determinatiedag

• U kunt artikelen publiceren in ons blad, alsmede vragen en oproepen plaatsen

• U kunt publiceren in ons jaarboek (zie richtlijnen publicaties)

Het donateurschap loopt van 1 januari t/m 31 december.

*De prijs bedraagt buiten Nederland € 45- per jaar

 


De verloren zoon. Een stripverhaal uit de achttiende eeuw op een chique tabaksdoos

(Bert van der Lingen)

 

Al rond 1590, toen het roken van tabak in kleipijpen zijn intrede deed in Nederland, werden bestaande doosjes gebruikt om de tabak in op te bergen en te vervoeren. Al vrij snel werden meestal koperen tabaksdoosjes gebruikt, die specifiek voor dit doel waren vervaardigd. In dit artikel wordt een bijzondere tabaksdoos besproken die het afgelopen jaar aan het Historisch Genootschap Nieuwkoop e.o. is geschonken. De uit de periode 1740-1770 daterende tabaksdoos heeft een Bijbelse voorstelling. (complete artikel in blad).


Leden van de Staten-Generaal, 1742

(Bas Konijnendijk)

 

Tussen 1740 en 1750, werd de in dit artikel beschreven pijpenkop gemaakt. De kop heeft afbeeldingen van een viertal personen met daarbij de tekst DE GECOMMI: IN DE STAT GENERAAL. Wie van de vele gecommiteerden die er waren is niet bekend. In 1742 echter, in de periode dat deze pijp gemaakt is, traden er 4 nieuwe vertegenwoordigers tot de Staten Generaal toe, waaronder een namens de stad Gouda.. (complete artikel in het blad)

 


Salomon van Wijmen pijpenmaker (1771-1773) en boef

(Ruud Stam)

Het verhaal over de diefstallen van Salomon van Wijmen is terug te vinden in de Tiende Verzameling Bijdragen van de Oudheidkundige Kring “Die Goude” uit 1957. Deze geschiedenis staat in dit 879 bladzijden tellende boek van J. Smit, waarin hij delen uit het dagboek van de Goudse regent Willem Frederiksz. van der Hoeve heeft opgenomen en becommentarieerd. Omdat het hier gaat om een opmerkelijk en amusant verhaal dat weinigen kennen is het in dit artikel verkort weergegeven. (complete artikel in blad)

 

 

 


Een pijpenpeuter en een stoppertje met een verhaal

(Ruud Stam)

Tussen de persoonlijke spullen van mijn overgrootvader kwam een botje tevoorschijn: een hazensprong. Dat is een botje uit de achterpoot van een haas dat gebruikt werd om de pijp mee leeg te maken. Een ander aardig voorwerp was een zogenaamde pijpenstopper, gemaakt van een bijzondere combinatie van muntgeld.  (complete artikel in blad)


De pijpenmaker Nicolaas van Son de Lang uit Gorinchem en het merk NVSDL met vis gekroond (1819-1823)

(Bert van der Lingen)

 

Onlangs kwam uit een verzameling pijpenkoppen, die rond 1980 in Gorinchem zijn gevonden, een exemplaar van de groffe kwaliteit met een. zijmerk tevoorschijn. Het zijmerk bestaat uit maar liefst vijf initialen: NVSDL met daaronder de bekende gekroonde vis met drie golfjes. Waarschijnlijk is dit het enige bekende zijmerk met vijf aaneengesloten letters. Dit merk was nog niet eerder opgemerkt en in de literatuur opgenomen. De vijf letters zijn vrij eenvoudig aan een pijpenmaker te verbinden, namelijk Nicolaas van Son de Lang uit Gorinchem

(complete artikel in blad).