4 keer per jaar verzorgd de PKN een gedrukte publicatie gericht op historische tabakspijpen en gerelateerde zaken. Drie van deze publicaties verschijnen als kwartaalblad, de vierde wordt als Full colour Jaarboek uitgevoerd.
Donateurs krijgen deze publicaties automatisch thuisgestuurd. Hieronder een impressie van het nieuwste kwartaalblad.
Voor € 35.- per jaar bent u lid van de PKN * :
• U ontvangt dan jaarlijks 3 nummers van het PKN blad.
• U ontvangt jaarlijks een nummer van het PKN jaarboek met circa 150 pagina’s
• U bent welkom op de jaarlijkse PKN dag, alsmede de ruil- en determinatiedag
• U kunt artikelen publiceren in ons blad, alsmede vragen en oproepen plaatsen
• U kunt publiceren in ons jaarboek (zie richtlijnen publicaties)
Het donateurschap loopt van 1 januari t/m 31 december.
*De prijs bedraagt buiten Nederland € 45- per jaar
Vrolijk pasen uit het Westerwald
(Ruud Stam)
Vooral de massale productie van de spotgoedkope Weckmann-pijpen bleef nog een belangrijke bron van inkomsten voor tal van pijpenmakers. Om de teruggang van de afzet van pijpen te compenseren gingen de pijpenmakers ook kleine figuurtjes, zoals poppetjes en diertjes, schertsfiguurtjes zoals kakkertjes en sigaretten rokende poppetjes, eentonige fluitjes, tweetonige fluitjes, waaronder koekoeksfluitjes, autootjes, vliegtuigjes, zeppelins, kerstkribben, spaarpotten, hoofden voor poppenkastfiguren en miniatuurkruikjes produceren. Een klein deel daarvan was bestemd voor reclamedoeleinden, maar de meeste van deze producten waren bedoeld als kinderspeelgoed. Daarbij moet bedacht worden dat de armoede in grote delen van Duitsland zeer groot was en dat meestal geen geld bij gezinnen beschikbaar was voor duurder speelgoed. (complete artikel in blad).
Fabrieksstort van Jan Houtam uit de periode 1750-1775
(Bas Konijnendijk)
In een in Gouda gevonden fabrieksstort uit de periode 1750-1775 zaten drie vooral korte modellen met een ragfijne steel. De naam van de maker stond in rolstempels op de steel (OUTAM). Het gaat om de Goudse pijpenmaker Jan Houtam, werkzaam in de periode 1733-1786. Naast de merken van Houtam, de turfmand en de duif gekroond, waren er ook pijpen bij met een gelijk uiterlijk als de onderstaande modellen, maar dan gemerkt met D gekroond.. (complete artikel in het blad)
Een in het Westerwald gemaakte pijp voor ‘The Inniskilling Regiment’ en haar taken in Egypte
(Ruud Stam)
Het Royal Enniskillen/Inniskilling Regiment is een oorspronkelijk Iers Infanterie regiment van het leger van Groot Brittannië, opgericht door Colonel Zachariah Tiffin als het Zacharaiah Tiffin’s Regiment of Foot in Juni 1689. Het regiment werd opgericht als een reactie op de dreiging van de Jacobiten, die het huis Stuart weer op de troon wilden hebben.. (..)
Dat er speciale pijpen gemaakt zijn waarop de bescherming door dit Regiment van het Suezkanaal is verbeeld, is, gelet op het belang hiervan, niet zo verwonderlijk. Op deze pijpen staan het kasteel van Enniskillen, een tekstband met de naam van het Regiment en daaronder een Egyptische sfinx met daaronder het woord Egypt.(complete artikel in blad)
Twee Teke-pijpen uit Congo-Brazzaville met een gezicht en één met een olifantsmasker
(Ruud Stam)
De Teke is een etnische groep die zowel in het land Congo-Brazzaville als ook in de Democratische Republiek Congo en in Gabon leeft.1 De hier afgebeelde pijpen komen uit het district Kinkala van Congo-Brazzaville en het direct aangrenzende deel van De Democratische Republiek Congo. Deze gebieden zijn gelegen ten zuiden van de zuidoostelijkste punt van Gabon en ten noorden van Kinshasa. Hier woonden vooral Teke-Tio, een subgroep van de Teke. (complete artikel in blad)